Frivillige fra hele landet satte fokus på dét at skabe ’hjem’ og høre hjemme

Sidste torsdag i september var, traditionen tro, FRIVILLIG TORSDAG, en temadag Danske Diakonhjem arrangerer hvert år for alle frivillige på plejehjemmene – og igen i år rejste frivillige hjælpere fra hele landet til Aarhus for at mødes, inspireres og udveksle gode idéer! 160 mennesker var samlet fra 18 forskellige plejehjem.

Hvordan skaber man ’hjem’?

Årets fokus var ’hjem’ og ’hjemlighed’ – for hvad vil det egentlig sige at have hjemme eller føle sig hjemme? Hvad skal der til? Dagen gav forskellige svar på spørgsmålet, men også helt nye perspektiver. Det var bestyrelsesformand i Danske Diakonhjem, Kirsten Lehmann, der bød velkommen og sagde de frivillige tak for den store indsats i det forgangne år. Hun fremhævede, at Danske Diakonhjem netop lægger vægt på, at et plejehjem er ’et hjem’ for den enkelte beboer, og hun understregede hvor vigtig en rolle de frivillige spiller i at skabe hygge og hjemlighed her.

’Gå ud og lav et godt hjem’

Dagens første oplægsholder, Ruth Brik Christensen, fortalte levende og humoristisk, men også med alvor om det at skabe hjem i det fremmede som leder af KFUMs soldaterhjem i både Irak, Afghanistan og Libanon. For hende havde opgaven lydt "gå ud og lav et godt hjem" – men hvad skal der til og hvad er muligt, når der er 45 grader og støv overalt, møblerne ikke er ankommet, der ikke er nogen ovn at bage i, flaget er på halv næsten hver dag og der ofte er skyderi i lejren, et sted soldaterne har brug for at slappe af? Her havde det stor betydning at skabe et rum, hvor soldaterne kunne ’få skuldrene ned’, få en kop kaffe og en snak, spille banko eller holde andagt – ja, ”et sted hvor man får moralsk opbakning og en slush ice”, som Ruth beskrev det.

Når ’hjem’ er i fortiden

Forfatter, Jens Smærup Sørensen, fortalte om sin egen oplevelse af savn efter hjemstavnen, som har fået en fremtrædende rolle i hans forfatterskab. Når man er født i et landbrugssamfund, hvor året og livet blev betragtet som en cyklus af evig gentagelse, og man herfra rejser til byen og oplever hele industrialiseringen og den stigende individualisme og anonymitet, så opstår savnet efter ’et hjem’ eller et samfund, hvor sammenhængskraften og forpligtelsen på hinanden var stærk. Jens Smærup Sørensen tegnede den historiske udvikling og læste op af sin prisbelønnede roman Mærkedage.

’Der er ugler i mosen’

Med afsæt i en radioavis, som han havde hørt tone ud af klokradioen på sin gamle mors plejehjem, tog sprogforsker, Ole Lauridsen, fat på at undersøge vores danske sprogs forunderlige udvikling. Sproget føler vi os hjemme i og mange møder forandringer af sproget med skepsis.

-Der er ikke noget at være nervøs for, sådan har det altid været! Og der er ikke noget at gøre ved det!, var Ole Lauridsen budskab hertil. Det er ofte sjusk, der styrer sprogudviklingen, som fx udtrykket 'der er ulve i mosen' som er blevet til 'der er ugler i mosen'.

’Stille eksistenser kan blive til godt fjernsyn’

Det var lige så taget lettede, da alle frivilligdagens deltagere efter kaffe og kage rejste sig op og sang "Septembers himmel er så blå…" – en sang, der med alle sine billeder af årets gang i naturen, tog forskud på dagens sidste oplægsholder, Søren Ryge Petersen. Med sit rolige væsen og indlevende stemme, fortalte han historier, så tiden stod stille. Han tog os med til sin lykkelige barndom på den danske skole i Sydslesvig, hvor hjem og skole var uadskillelige, til Kibæk og sit møde med ’Jens ko-klipper’, der har boet i sin bil i 30 år, og med hjem til Valborg på 99 år, der gravede have hver dag.– Stille eksistenser kan blive til godt fjernsyn, hvis man kan folde historien ud, pointerede Søren Ryge Petersen, der hverken har manuskript eller forberedt spørgsmål, når han møder mennesker i deres hjem, og forklarede:

- Jeg kender dem jo ikke - og så må udgangspunktet være at sidde og snakke lidt, hygge sig og håbe på, at der falder nogle guldkorn af.

Da bestyrelsesformand, Kirsten Lehmann, havde rundet dagen af og ønsket alle "god tur hjem", drog de frivillige mætte af indtryk hjemover med ny tanker om, hvordan frivilligarbejdet i hverdagen kan skabe hjem og hjemlighed for beboere i deres hjem, plejehjemmet. 

 

Af: Line Munkøe, udviklingskonsulent ved Danske Diakonhjem.

I pauserne fyldtes rummet med snak.

Ruth Brik Christensen.

Jens Smærup Sørensen.

Ole Lauridsen.

Søren Ryge Petersen.