En stor dag for Dansk-kinesisk samarbejde om ældreomsorg

Så oprandt dagen: Et dansk drevet plejehjem, Yiheyuan Nursing Home, åbnede i Shanghai.

Fra idé til virkelighed

For 2½ år siden var her blot en grøn mark og en idé. Og så var der et godt samarbejde mellem Danske Diakonhjem og Zhou Baouyun, som havde et ønske om at etablere et plejehjem med dansk ledelse og plejekoncept. 

Det er gået stærkt – i dag står der et flot plejehjem med dansk ledelse og dansk uddannelse på stedet, og fredag den 30. oktober 2015 blev dagen, hvor Yiheyuan Nursing Home kunne erklæres officielt for åbent.

Forberedelse til åbningsceremonien

De første beboere er flyttet ind i ugen, der er gået. De og deres familier har været vidner til, at hele området er blevet pyntet flot op til åbningsdagen i ugens løb.  Det kan regne kraftigt i Shanghai, og der var et større antal paraplyer parat. Men de kom ikke i brug – for vejret viste sig fra sin tørre side, og de røde ballon-vimpler og flagene langs indfaldsvejen kunne byde næsten 300 gæster velkommen til åbningen af Yiheyuan Nursing Home.

Stolthed og taknemmelighed over det nye plejehjem

Åbningsceremonien bød på taler – både på dansk og kinesisk. Fælles for dem var en stor taknemmelighed over, at plejecentret nu er virkelighed – at det dansk-kinesiske samarbejde er varmt og godt, og fra en beboer-repræsentant, Hr. Yang, taknemmelighed over, at han endelig har fundet det sted, hvor han kan se sig selv blive gammel.

Åbningsceremonien havde også fint besøg af den danske generalkonsul i Shanghai, Nicolai Prytz, der bl.a. fremhævede ældrekomplekset som det seneste eksempel på det gode samarbejde mellem Danmark og Kina. 

Som gæster var der beboere og kommende beboere, besøgende, folk fra lokalområdet, lokalpolitikere og masser af presse. Pladsen foran det flotte klubhus summede af snak før åbningen. Fra Danske Diakonhjem deltog bestyrelse og ledelse. I sin tale sagde bestyrelsesformand, Kirsten Lehmann, bl.a.:

"I juni 2013 underskrev Yiheyuan og Danske Diakonhjem en samarbejdskontrakt i Danmark. Helt fra begyndelsen har vores samarbejde været præget af åbenhed, hjertevarme og gensidig tillid. I Danske Diakonhjem sætter vi stor pris på dette samarbejde. Vi er også vældig stolte af, at det fra starten har været en ambition at få et dansk niveau i pleje og omsorg.”

Den bedste formidler af omsorg

Også Christian Mejdahl, tidligere formand for Folketinget, var med til åbningen. For Danske Diakonhjem var det meget meningsfuldt, idet han som tidligere bestyrelsesmedlem i Danske Diakonhjem har været med til at lægge grunden til projektet. Og for kineserne har det betydning, at Christian Mejdahl allerede har besøgt Kina flere gange.

Han sagde bl.a:

”Det er en stor glæde for mig at opleve, at man i dette kæmpestore dynamiske land, som Kina er, har haft lyst til at se, hvordan vi gør tingene, og har taget så vel imod Danske Diakonhjems tilgang til ældrepleje. Ingen i Danmark kan formidle omsorg bedre end Danske Diakonhjem gør det. Derfor er jeg glad for, at Danske Diakonhjem har fået lov til at vise, hvordan de kan gøre tingene. Jeg er imponeret over at se, at en privat investor, Mr. Zhou, har sans for og magter at etablere det center, som vi er med ved indvielsen af i dag.”

Mange sakse skulle klippe snoren

Og til allersidst skulle der – efter dansk skik – selvfølgelig klippes en ”snor” over som symbol på, at plejehjemmet nu åbnes. Der var mange, der hjalp til med dette, som man kan se på billederne. Der er også mange, der har taget del i at hjælpe og bakke op om det nye plejecenter. Sådan ved vi det er, når en idé skal blive til virkelighed. For Danske Diakonhjem på Yiheyuan begynder hverdagen på plejehjemmet i morgen – en hverdag, der forhåbentlig bliver præget af Danske Diakonhjems værdier og til glæde for beboere og personale. Og der er nok at tage fat på, for interessen for at flytte ind på Yiheyuan er allerede meget stor.

Læs også artikel på finans.dk

Se også indslag fra TV2 nyhederne

 

Af: Nanna Holm, udviklingskonsulent i Danske Diakonhjem.

Der var mange hjælpere til at "klippe snoren" og officielt åbne plejehjemmet - en tradition danskerne bidrog med.

MR. Li er første beboer på Yiheyuan Plejehjem.

Efter tradition i Danske Diakonhjem fik Mr. Li en buket blomster som velkomst til plejehjemmet.

Her ses, blandt flere, Christian Mejdahl, tidligere formand for Folketinget og tidligere medlem af Danske Diakonhjems bestyrelse, Kirsten Lehmann, bestyrelsesformand i Danske Diakonhjem, Emil Tang, direktør i Danske Diakonhjem og Mr. Zhou, investor bag projektet.

Mr. Zhou, investor bag projektet, holder tale.

Hen mod 300 kinesere var mødt op for at overvære åbningen.

Bestyrelsesformand i Danske Diakonhjem, Kirsten Lehmann, holder tale.

Her ses blandt flere Danske Diakonhjems bestyrelse samt tidligere formand for Folketingen, Christian Mejdahl.

Fra venstre: Emil Tang, direktør i Danske Diakonhjem, Kirsten Lehmann, bestyrelsesformand samt Mr. Zhou, investor bag projektet.